Stilladsfolk tog østudfordring op selv

Med en beslutning i Stilladsklubben blev der sat penge af til en tolk, som klubben kunne få kontakt til polske håndværkere. Tommy Enevoldsen, projektansat til at kortlægge østarbejdere på byggepladser i København, er stærkt kritisk over for politi og SKATs indsat mod byggemafia.

- Mit indtryk er, at i tæt på 80 procent af tilfældene handler det om hamrende illegal, sort arbejdskraft. Det er helt på højde med den rengøringsmafia, nogle arabere for nogle år siden havde kørende, siger Tommy Enevoldsen i et interview med Lagerposten – fagblad for Lager, Post & Servicearbejdernes Forbund og henviser til den årelange sag, som Restaurations Branchens Forbund (RBF) kørte for at få råbt politi og skat ti at gribe ind.

Tommy Enevoldsen har i en perioden på to måneder i foråret vær et ansat til at gennemgå nogle af de anmeldelser, som daglige indkommer til fagforeningerne på byggeområdet om brug af uorganiseret arbejdskraft. Det har ført ham rundt i mange kroge af byggebranchen i Københavnsområdet. Han siger om begyndelsen:

- Det startede med, at vores stilladskolleger meldte tilbage, at på flere og flere byggepladser blev der snakket sprog, de ikke kunne forstå. Og i to tilfælde så de også, at lettiske arbejdere satte stillads op. Det kan da være fint nok, der kommer østarbejdere. For der er nogle flaskehalse rundt om på byggeområdet. Det, vi har noget imod, er, hvis arbejdet ikke udføres efter danske overenskomster. Og det havde vi en velbegrundet mistanke om, ikke var tilfældet.

Under sin projektansættelse har Tommy Enevoldsen også haft indtryk af, hvordan politi og skattemyndigheder har behandlet og prioriteret arbejdet med det illegale arbejdsmarked:

- Lige nu er politiet mest interesseret i at indskærpe os, at vi ikke må overtræde blokadecirkulæret. Vi spørger så, om de har tjekket, om folkene på byggepladsen overhovedet har arbejds- og opholdstilladelse. Nej, det har de ikke tjekket. Selvfølgelig er politiet rykket ud nogle gange, men ikke tilnærmelsesvist de gange, der er blevet ringet. De har ikke tid. De har alt for travlt med at smide hashen ud af Christiania. SKAT er blevet skåret ned, og har åbenbart heller ikke ressourcer til at foretage sig noget, siger han til bladet.

Har du yderlige informationer eller oplysninger i sagen,
bedes du kontakte Stilladsarbejdernes Brancheklub af 1920 på webstillads@stilladsklubben.dk