Der kom hurtigt ordnede forhold på byggepladsen Nyropsgade 2-4 efter tirsdagens demonstration.

Der kom hurtigt ordnede forhold på byggepladsen Nyropsgade 2-4 efter tirsdagens demonstration.

OK-aftale på plads i Nyropsgade
Overenskomst
Overenskomst

Dagen efter, at Byggefagenes Samvirke havde demonstreret foran ombygningsejendommen Nyropsgade 2-4, indgik Træ-Industri-Byg, afd. 27 overenskomst med det polske byggefirma KLAR.

Der skulle kun gå et døgns tid efter at faglige aktivister fra Byggefagenes Samvirke havde demonstreret foran ejendommen Nyropsgade 2 - 4, hvor det gamle HK Københavns bygning er ved at bliver bygget om til time share-hotel, før der lå en overenskomst på bordet.

Faglig sekretær i Træ-Industri-Byg, afdeling 27, Claus von Elling, siger efter dagens forhandlinger til www.bygsam.dk, at man har fået en underskrift fra det polske firma KLAR, som har otte mand gående på pladsen. De udfører murer-, tømrer- og malerarbejde. Aftalen betyder, at håndværkerne får 135 kr. i timer, mod de 105 kr. som firmaet har oplyst, at man har betalt hidtil. Denne aflønning gælder kun på Nyropsgade-byggepladsen, hvis de samme folk fortsætter andre steder, er lønnen på 165 kr.

- Hele den aktion fra Byggefagenes Samvirke i går, tirsdag den 21. marts, og tidligere, hvor vi har endevendt pladsen, siger mig, at sympatikonflikten har virket effektivt. Arbejdet med trapper og sprinklere og vvs-arbejdet har været stoppet. Vi fik den klare opfattelse under forhandlingerne, at det var noget, der havde gjort indtryk, siger Palle Bisgaard, formand for Bygningsgruppen i TIB 27.

 

Smidt ud

Tidligere har der været et andet, dansk, firma på pladsen: Renoveringscentralen, som har haft danske folkansat. Det firma blev imidlertid ifølge Palle Bisgaard direkte smidt ud fra pladsen af bygherren. Renoveringscentralen havde 45 mand gående. Men der var ikke styr på ansættelsesforhold og kontrollen med byggepladsen.

Det polske byggefirma KLAR er hyret af et firma, der hedder Dabo Invest, som står for byggestyringen og tegningslæsningen. Dabo Invest er igen hyret af Ejendomsselskabet Nyropsgade Aps., som er ejet af Ejendomsselskabet 1950 A/S.

Der er personsammenfald mellem bestyrelserne og direktionerne i disse selskaber. Således er den administrerende direktør, Bevan Firman Clarke, i Ejendomsselskabet Nyropsgade Aps. medlem af bestyrelsen i Ejendomsselskabet 1950 A/S, hvis administrerende direktør til slutningen af sidste år var Ole Stentoft, som også sidder i direktionen for anpartsselskabet i Nyropsgade.

 

Sympati virker

- For mig står det klart, at bagmændene bag byggeriet har forsøgt at undgå at skulle indgå overenskomst. Men den måde, vi har grebet sagen an på med sympatikonflikt har tvunget dem til forhandlinger.

Det andet firma på pladsen, Gal Met, som også er polskejet, er medlem af Dansk Byggeri, og Palle Bisgaard siger, at man nu vil tage kontakt med DB og forhandle en tiltrædelsesoverenskomst for dette firmas 14 mand på pladsen.

Har du yderlige informationer eller oplysninger i sagen,
bedes du kontakte Træ-Industri-Byg Afd. 27-København på tib@tib.dk