Brigadevej: Jandrups frie fald
NOVA-BAU Sp. z.o.o.
Ul. Osiek ½
70-535 Szczecin
Polen

Bygherre Ole Pelle Jandrup fik ikke noget ud af at klage til Arbejdsretten over blokaden mod hans ombygning. Sagen blev afvist af dommeren. Imens har hans polske håndværkere kravlet rundt på taget af huset uden forsvarligt stillads og sikkerhed, kan Byggefagenes Samvirke konstatere.

Tirsdag den 25. oktober trådte LO-sympatikonflikt i kraft imod det firma, som bygherre på ejendommen Brigadevej/Amagerbrogade, Ole Pelle Jandrup, driver.

Ifølge faglig sekretær i Træ-Industri-Byg (TIB), afd. 27, Claus von Elling, har Jandrup forklaret, at han driver et firma, som afslutter byggeopgaver. Men i andre forbindelser har han hævdet, at det er en konsulentvirksomhed på det sociale område, som drives fra hans hjem i Havnegade 47 i centrum af København.

Jandrup har fra konfliktens begyndelse hårdnakket afviste at indgå en overenskomst for de polske håndværkere, som bygger om på tørreloftet i ejendommen. Så hårdnakket, at han har indklaget TIB afd. 27 for Arbejdsretten.

Her blev sagen behandlet torsdag den 20. oktober, og dommeren, Lene Pagter Kristensen, afviste den og henviste Jandrup til at indklage LO i stedet for TIB 27.

 

Utilstrækkelig sikkerhed

Imens Jandrup forsøger at føre sagen imod fagforeningerne ad juridisk vej, så har han som ansvarlig bygherre set igennem fingrene med, at arbejderne under ombygningen ikke har arbejdet efter sikkerhedsmæssigt forsvarlige standarder.

Formand for bygningsgruppen i TIB, afd. 27, Palle Bisgaard, har besøgt arbejdspladsen adskillige gange og har kunnet fotodokumentere, hvordan der er blevet arbejdet direkte fra taget og ud i det fri. Som sikkerhed har man blot opstillet en enkelt plade i taghullet.

Palle Bisgaard har anmeldt forholdet til politiet, som efter en kort undersøgelse af det pågældende tilfælde vendte tilbage og meddelte, at man ikke kunne stoppe arbejdet, fordi det så forsvarligt ud.

- Det overraskede mig temmelig meget, al den stund, at der blev arbejdet direkte ud i det fri i over 15 meters højde med et frit fald direkte ned mod Amagerbrogade/Brigadevej. Selv om håndværkerne har haft en sele på, så er det efter vores normale standarder ikke et sikkerhedsredskab, som er acceptabelt. Det bruges til korte - og jeg mener virkelig korte - opgaver, ikke som her, hvor manden gik i timer.

Ole Pelle Jandrup har hyret det polske firma Nova Bau til at udføre arbejdet. Ifølge oplysninger fra håndværkerne på Brigadevej, så arbejder der ca. 50 andre folk ansat hos Nova Bau forskellige steder i Danmark.

Nova Bau er kendt i forvejen her i landet. Især efter konflikten på skibsreder Tom Bringsværds lystejendom på Falster. Her oplyste polakkerne ifølge de lokale fagforeningsfolk, at de fik ca. 45 kr. i timen.

Kilder blandt polske håndværkere på job i Danmark oplyser til BS Nyhedsbrev, at de først får hele deres løn, når de kommer tilbage til Polen.

Brigadevej 1
2300 København S
Ole Pelle Jandrup
Havnegade 47A, 3. tv
1058 København K
Har du yderlige informationer eller oplysninger i sagen,
bedes du kontakte Træ-Industri-Byg Afd. 27-København på tib@tib.dk