Blokade mod underbetaling af polske håndværkere på Amager
NOVA-BAU Sp. z.o.o.
Ul. Osiek ½
70-535 Szczecin
Polen
Blokeret
Blokeret

Tirsdag morgen den 20. september kl. 06 indledte Byggefagenes Samvirke blokade mod det polske byggefirma Nova Bau, der har en byggeopgave på Brigadevej 1 på Amager. 

Der er i forvejen sympatiblokade mod Nova Bau i forbindelse med den langstrakte blokade mod skibsreder Tom Bringsværds ejendom i Byskov på Falster. De fire polske håndværkere, som bygger tørreloftet på Brigadevej-ejendommen om til lejligheder, har tidligere været hyret af Bringsværd til hans Byskov-ejendom.

- Arbejdsforholdene på denne plads er helt groteske, siger Anders Lange, faglig sekretær i TIB 27 til www.bygsam.dk om Brigadevej-ombygningen. For eksempel hvad angår sikkerheden.

- På loftet har man bare slået hul i taget og afdækket det med en presenning. Ikke noget med stillads, så folkene skal stå i tagrenden og arbejde med et frit fald fra 4. sal.

Disse forhold er nu anmeldt til Arbejdstilsynet.

Claus von Elling, som også er fra TIB 27, siger, at man intet har imod, at der bliver bygget boliger i København.

- Det er der mangel på. Når vi blokerer, skyldes det, at Nova Bau nægter at tegne overenskomst og dermed skabe ens vilkår mellem polske og danske bygningshåndværkere.

 - I månedsvis har vi oplevet, hvordan firmaet har bygget om på Tom Bringsværds landejendom på Falster uden at ville indgå overenskomst. Her går vores polske kolleger til underbetaling og uden den sikkerhed, der ligger i en overenskomst.

- Det strider også mod indholdet af den såkaldte Østaftale, som siger, at der skal være lige vilkår for udenlandske og danske kolleger, når der arbejdes i Danmark.

Bygherre er Ole Pelle Jandrup, som afviser at ville oplyse, hvem han har indgået kontrakt om ombygningen med. Men det er ikke direkte med Nova Bau, hævder han over for TIB 27.

Nova Bau, som har hjemsted i den polske Østersøkystby Stettin, har store planer for at udvide sit område i Danmark. Da dagbladet Politiken i juni interviewede firmaets råvareansvarlige, Adam Stach, forklarede han, at man forventede, at man inden årets udgang ville have mellem 100 og 115 bygningsarbejdere i gang på opgaver i Danmark.

- Lad mig slå fast: vi har intet imod polske kolleger. Tværtimod. Derfor vil vi også have dem med på vores side og sikre både deres og vores interesse i et fortsat velfungerende arbejdsmarked, slutter Claus von Elling.

Yderligere kommentarer fra Claus von Elling på 3691 4629 el. 2096 2185

Brigadevej 1
2300 København S
Ole Pelle Jandrup
Havnegade 47A, 3. tv
1058 København K
Har du yderlige informationer eller oplysninger i sagen,
bedes du kontakte Murersvendenes Fagforening af 1919 for København og omegn på sid-kbhmur@3f.dk