Presse
 
 

Østaftale i krise - fagforeninger trækker sig fra kontaktgruppe

Østaftalen og Udlændingeloven bliver ikke håndhævet effektivt af myndighederne. For at fremtvinge et politisk indgreb, har fagforeningerne i Byggefagenes Samvirke i København og i Nordsjælland nu meddelt Københavns Politi, at de stiller deres deltagelse i den fælles kontaktgruppe i bero.

I dag, torsdag den 28. september kl. 13, afholdes der pressemøde på havnekajen ud for Havnegade 41, hvor byggefagforeningerne vil redegøre nærmere for, at man ser sig nødsaget til at trække sig ud af det hidtidige samarbejde i den såkaldte ’kontaktgruppe’. I den har myndigheder og fagforeninger forsøgt at koordinere arbejdet med at opspore svindelfirmaer i byggebranchen, som udnytter østarbejdere og omgår reglerne på det danske arbejdsmarked.

- Vi beklager, at tingene er kørt fast, og at der ikke har været reageret tilstrækkeligt operationelt på vores anmeldelser af formodede ulovligheder på byggepladserne, siger formand for Organisationsudvalget i Byggefagenes Samvirke, Bo Rosschou.

I et brev til politiet hedder det således om baggrund for bruddet:

”Det er for os åbenbart, at de folk, der anvender fupkonstruktioner vedr. brug af migranter ikke er særligt bange for, at myndighederne kigger dem i kortene – de er højst bange for at blive hængt ud af fagforeningerne som dårlige betalere iht. ’den danske model’. Vi risikerer dermed, at bagmænd kan gå fri i forhold til lovgivningen”.

På pressemødet vil formand for Byggefagenes Samvirke, Anders Olesen, bygningsgruppeformand i TIB 27, Palle Bisgaard, faglig sekretær Carsten Hansen fra 3F (BJMF) og Bo Rosschou, næstformand i Malernes Fagforening, redegøre for fagforeningernes skridt og hvilke krav, der skal opfyldes, for at det igen giver mening at tro på et samarbejde med myndighederne.

Yderligere oplysninger hos Anders Olesen (23 24 32 54), Bo Rosschou (40 89 81 12) Carsten Hansen (28 10 77 05) og Palle Bisgaard (23 24 32 51).

Den 28. september 2006